Yumurta kalitesi sağlıklı döllenme ve embriyo gelişimi için oldukça önemlidir. Yumurta ne kadar sağlıklı ise gebeliğin oluşması ve devamı da sağlıklı ilerlemektedir.
Yumurtaların olabildiğince sağlıklı kalabilmesi için bazı yollar da vardır.
Yumurta Kalitesini Arttırma Yolları
Sağlıklı bir yaşamı benimsemek, doğurganlık ile ilgili her türlü problemin riskini en aza indirmektedir. Bir kadın, hayatı boyunca sahip olacağı yumurtaları ile dünyaya gelir ve bu yumurtaların sayısı ve kalitesi dış etkenler tarafından doğrudan etkilenebilmektedir. Bu sebeple dengeli beslenme, bol egzersiz ile hareketli bir yaşam tercih edilmelidir. Özellikle antioksidanların, vitamin ve minareller açısından zengin besinler tüketilmelidir.
Sağlıklı beslenme ve egzersizin yanında yumurta kalitesini etkileyen ayrıca prolaktin, kortizol ve düzenli yumurtlamayı engelleyebilecek diğer hormonlarıda etkileyen diğer bir faktör de stresdir. Stres faktörünü dizginlemenin en güzel yolu bol bol doğa yürüyüşleri yapmak ve sizi mutlu edecek aktivitelere yönelmektir.
Doğru beslenme ve stresden uzak bir yaşam ile var olan yumurta sayısı ve kalitesini korumak mümkün olabilmektedir.
Kaliteli bir yumurta ve sperm ile sağlıklı bir embriyo elde ederek gebelik şansını arttırabilmek!
Tüp bebek tedavisinde kaliteli bir embriyo elde edebilmek için embriyoyu oluşturan unsurların durumuna bakmak gerekir. Yumurta ve spermin durumu ve elbette laboratuvar ortamında bunları seçecek kişilerin tecrübesi önemlidir. Tüp bebek işleminde öncelikle sağlıklı bir yumurta elde edebilmek için kişiye özgü protokoller ile olgun yumurtalar elde edilir. Sperm için ise önceden değerlendirilmesi yapılarak, dünya sağlık örgütünün (WHO) belirlediği standartlara uygun olup olmadığı değerlendirerek gerekirse tedavi öncesi önerilen bazı antioksidan kullanımı sağlanır ve tedavi planlanılarak eş zamanlı yumurta ve sperm laboratuvar ortamına alınarak mikroenjeksiyon veya klasik IVF yöntemi ile işlem yapılır. Bu şekilde kaliteli embriyo geliştirilerek 3.gün ya da 5. Güne takip edilen embriyolardan en kaliteli olanları seçilir ve transfer işlemi yapılır.
Kalıtsal rahatsızlık, yumurta yetmezliği, kromozomlardaki olağanüstü durumlar, kısırlığa sebep olan endomeriozis, fetüsteki anormallikler gibi olumsuz durumları yaşayan kadınlara yumurta donasyonu yapılabilir.
Yorumlar