Kadın genital sisteminde bir ucu rahime diğer ucu yumurtalıklara açılan içi boş tüp şeklinde uzanan yapıya fallop tüpleri denilir. Kadına bağlı kısırlık vakalarının önemli bir kısmı bu tüplerdeki tıkanıklıklardan kaynaklanmaktadır.
Tüpün iç çeperi tıkanmış olabilir, dış kısmı çevre dokulara yapışık olabilir veya iç kısmını döşeyen siliyer hücreler fonksiyon göremiyor olabilir. Gebelik ilk olarak tüplerde oluştuğu için tüplerin tıkalı olması durumunda yumurta, tüpe geçemez veya geçse bile sperm tüp içindeki bozukluğa bağlı olarak tüpe ulaşamaz ve yumurtayı dölleyemez. Bazı durumlarda ise döllenme gerçekleşse dahi oluşan embriyo rahme ulaşamaz tüpte kalır ve bu durumda da dış gebelik oluşur.
Tüplerdeki tıkanıklığın en sık rastlanan sebebi genital enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası enfeksiyonlar olabilmektedir. Hastanın önceden geçirmiş olduğu karın içi ameliyatları tüplerde yapışıklıklar oluşturabilmektedir. Özellikle perfore olmuş apandisit buna sebebiyet verebilmektedir. Daha önce dış gebelik geçirmiş olmak da riski artırmaktadır. Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.