Yumurta donasyonu ya da diğer adı ile yumurta bağışı doğurganlık özelliği olan bir kadının hamile kalmasını kolaylaştırmak amacı ile oosit ya da yumurta transferi yapılmasıdır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir ve hamile kalmak için kullanılan yardımcı yollardandır. Tıpta bu tedavi yöntemi bir transfer olarak değil, bağış olarak kabul edilir. Çeşitli sebeplerden dolayı gebelik imkanı olmayan kadınlar bu sayede çocuk sahibi olabilmektedir.
Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Yumurta bağışı genetik etkenlerden ya da yumurta gelişimi olmadığından dolayı gebe kalamayan kadınlar için kullanılmaktadır. Kalıtsal rahatsızlık, yumurta yetmezliği, kromozomlardaki olağanüstü durumlar, kısırlığa sebep olan endomeriozis, fetüsteki anormallikler gibi olumsuz durumları yaşayan kadınlara yumurta bağışı yapılabilir. Ayrıca ilerleyen yaşı sebebi ile kendi yumurtalarını kullanacak durumda olmayan ancak gebe kalmak isteyen kadınlara da yumurta bağışı yapılabilir.
Kimler Yumurta Donasyonu Yaptırabilir?
- Yumurta üretimi kesilmiş olan kadınlar
- Menopoza girenler, menopoza girdiği halde rahmi olanlar
- Erken yaşlarına rağmen geçirmiş oldukları ameliyatlar ile yumurtalıkları alınanlar
- Kalıtsal rahatsızlığı olanlar
- Overlerin fonksiyon görmemesi
- Defalarca düşük yapmış kadınlar
- Yumurta gelişimi için tedavi gördüğü halde tedaviden yanıt alamayanlar
- Ciddi genetik rahatsızlığı olup doğacak çocuğuna bu hastalıkların geçmesini istemeyenler
- Kanser ya da enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklar sebebi ile yumurtalıkları alınmış olanlar
- Başarısız tüp bebek deneyimi olanlar
- Yumurtalarının kalitesi ve rezervi iyi olmayanlar yumurta donasyonu yöntemi sayesinde çocuk sahibi olabilir.
Tedavi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Yapılan testler sonucu herhangi bir sorun yoksa alıcı bu durumu kendi iradesi ile yaptığına dair bir evrak imzalıyor. Bu belgenin amacı sadece alıcının sorumluluk alması değil, ayrıca bağışçının çocuk üzerinde hak iddia etmemesine de imkan tanıyor. Yapılan tetkikler sonrası işlem yapılana kadar alıcının vazgeçme hakkı bulunuyor.
Çoğu ülkede bağışçının kimlik bilgileri gizli tutulmakla birlikte aileye çocuğun tüm yasal haklarının kendilerinde olduğuna dair bilgiler de aktarılmaktadır.
Donasyon tedavisi için pek çok aile tüp bebek merkezi arayışındadır. Her ülkede bu tedavi olmadığından dolayı aileler genel olarak KKTC’yi tercih etmektedirler. Bu ülkede tatil imkânı bulan aileler aynı zamanda tedavilerini de gerçekleştirirler. Bu anlamda Kıbrıs pek çok avantaj sunmaktadır. Fiyat bakımından diğer ülkelere göre uygun olmakla birlikte tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş yumurta kullanılmamaktadır. Donör sayısı olduğundan dolayı aileler uzun süre beklemez.
Tedavi Süreci
Bu tedavide tüp bebek yöntemi kullanılmaktadır. Bağışçı şahıslardan alınmış olan yumurta hücreleri, eşin spermleri ile döllendirilir. Yumurta ve spermin birleşmesiyle elde edilen embriyo hamile kalmak isteyen yani alıcı olarak ifade edebileceğimiz kadının rahmine konulur. Tedavide alıcı ve verici olarak iki kişi bulunmaktadır.
Tüp bebek tedavisinin asıl amacı yumurtalardaki gelişimi sağlamak içindir. Yumurta bağışı yapan kadına bu tedavi uygulanmaktadır. Alıcı kadına yapılan işlem onu sadece gebeliğe hazırlamaktır. İki tedavi de alıcı ve bağışçıya eş zamanlı olarak gerçekleştirilebilir. Embriyolar taze yada dondurularak transferi yapılabilir. 3 ila 5 gün içinde embriyolar rahme konulur ve gebeliğin gerçekleşmesi için 12 gün beklenir. 12 gün sonunda kadının gebe olup olmadığının öğrenilmesi amacı ile gebelik testi yapılır.
Donör Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Tüp Bebek Merkezleri’nde donasyon tedavisinin uygulanıyor olması bu merkezlerin bir donör havuzu bulunduğu manasına gelmektedir. Bağışçıların başvurması ile profilleri incelenir. Ayrıca genetik testleri ve tıbbi muayeneleri yapılır. Spermler ile eşleşme sorunu olmaması için gerekli olan tüm testler yapılır.
- Fiziki bir inceleme
- İlaç testi
- Kan tahlili
- Kalıtsal hastalık olup olmadığına dair tarama
- Ultrason
- Bulaşıcı hastalığa dair tarama
- Donörün ve ailesinin tıbbi geçmişi incelenir.
Bağışçıda Aranan Şartlar
Donör adını verebileceğimiz bağışçıda aranan bazı şartlar bulunmaktadır;
- Kadınların yumurta kalitesi ve alacakları yumurta miktarları önemlidir. Bu sebeple yaşları genel olarak 21 ile 35 yaş arasındadır.
- Genetik riskler bulunmamalıdır.
- Hepatit C, hepatit B gibi rahatsızlıkları olmamalıdır.
- Psikolojik testlerin yapılma amacı kişilik bozuklukları, nörotik bozukluklar, depresyon gibi durumların olup olmamasının tespitidir.
- Donörde kan pıhtılaşması sorununun olmaması gerekir.
- Yumurta rezervlerinin sağlıklı olması gerekir. Ayrıca donörden yumurta alınması ile daha sonra kendisinin kısır kalmaması için gerekli çalışmalar yapılır.
- Ayrıca donör cinsel ilişki yaşıyor ise korunması gerekir.
- Düzenli adet döngüsünün olması gerekir.
- Sigara, alkol ya da uyuşturucu madde kullanılmamalıdır.
Çiftlere Uygulanan Testler
- Açlık kan şekeri
- Kan sayımı
- HIV, HCV,HB incelemeleri
- Serbest TSH
- Kan Grupları
- Gerektiğinde ileri test olarak HSG, Karyotip, Progesteron testleri vs.
Yumurta Donasyonu Doğru Bir Seçim Mi?
Çocuk sahibi olmak pek çok ailenin hayalidir. Evlat edinmek yerine anne baba olmak için sunulan bu alternatif yolu kullanabilirsiniz. Tıbbi olarak evlat edinmenin mümkün olmadığı durumlarda alternatif bir yol sunarak ebeveyn olmanıza imkân tanır.
Yumurta Donasyonunda Başarı Oranı
Yumurta bağışı tedavisinden olumlu sonuçlar alması tedavinin uygulandığı tüp bebek merkezi ile ilgili bir durumdur. Genel olarak %85 oranlarında başarı yakalandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca normal yollardan hamile kalmakla donör yardımı ile hamile kalmak arasında tıbbi bakımdan bir farklılık bulunmamaktadır.
Linke tıklayarak tüp bebek tedavilerinin detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yorumlar