Yumurta donasyonu, herhangi bir sebeple kendi üreme hücresi ile hamile kalamayan, genetik hastalıkları bulunan, menopoza giren, geçirdiği ameliyatlar sebebiyle yumurtalığı alınan, tüp bebek tedavisinde üst üste başarısız sonuçlar ile karşılaşan, kanser hastalığı için gördüğü kemoterapi veya radyoterapi sebebiyle yumurta hücreleri olmayan veya zarar görmüş olan kadınlarda uygulanabilir. Yumurta bağışı, tüp bebek tedavisi ile birçok yönden benzerlik taşır. Sadece annenin yumurtalığında veya yumurta hücrelerinde sağlık problemi bulunmasından dolayı yumurta hücresi donör seçilen kişiden alınır. Bu yöntem ile hamile kalanlar günümüzde oldukça artmıştır.
Yumurta Donasyonu Tedavisi için Çiftlerin Yaptırması Gereken Testler
Tedaviye başlanmadan anne ve baba adayının sağlık durumunu tespit edebilmek için bazı testler yapılır. Baba adayının sperm kalitesini öğrenebilmek için sperm testi ve anne adayının rahminin sağlık durumunu öğrenebilmek için rahim filmi istenir. Anne adayı henüz menopoza girmemişse regl döngüsü de tedavinin zaman planlamasını yapabilmek için önemlidir. Çünkü donörün ve anne adayı bazı ilaçlar kullandırılarak aynı anda regl görmesi sağlanır.
Tüm testlerin sonuçlanması sonrasında baba adayının üreme hücresi ile donörün üreme hücresi laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Birkaç gün beklendikten sonra anne adayının rahmine sağlıklı embriyolar seçilerek yerleştirilir. Hamilelik testi için 12 gün beklenmelidir. Bu süre içinde embriyonun rahme tutunup tutunamadığı belli olur. 12 günün sonunda en doğru sonucu alabilmek için kan testi ile hamilelik testi yapılır.
Yumurta donasyonu ile hamile kalanlar ile normal yollardan hamile kalanlar arasındaki tek fark, yumurta hücresinin anne adayına ait olmamasıdır. Bu faktör dışında hamilelik dönemi normal bir hamileliktir ve anne adayı ile bebek arasında normal hamilelikte olduğu gibi güven ve sevgi bağları kurulur. Bebekler anne karnından çıktıkları anda annelerinin kokusunu tanırlar. Bunun sebebi anne karnında da birlikte yaşamaları, 9 ay gibi bir süreyi birlikte geçirmeleridir. Yumurta donasyonunda da bebek, anne karnında beslenir ve anne karnından çıktığında anne kokusunu tanır. Bu yöntem ile çocuk sahibi olamayan birçok çift hayallerine kavuşmuştur.
Ayrıca linke tıklayarak tüp bebek tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Leave a Reply