Tüp Bebek Başarı Oranı

Tüp Bebekte Başarı Oranı Yüzde Kaç?

Tüp bebekte başarı oranı, her geçen gün biraz daha artmaktadır. Söz konusu tedavi yönteminde yaşanan sorunlar ve uygulama tekniklerindeki sorunlar nedeniyle tedavi başarısız olabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin başarılı olması için bir kısım hususlar vardır. Çiftlerin yaşı, baba adayının sperm üretme kabiliyeti ya da sperm kalitesi, anne adayının yumurta üretmesi ve yumurtaların kalitesi gibi hususlar tedavinin başarı ile sonuçlanmasını doğrudan etkiler.

Başarı oranı düşüren bir kısım hususlar genetik faktörler olabileceği gibi çiftlerin alacağı tedbirler ile de başarı oranı yükselebilir. Çiftlerin yaşam koşullarına ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi, bu anlamda alınması gereken kişisel tedbirlerin başında gelir.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nasıl Artar?

Özellikle annenin yaşı ilerledikçe tüp bebekte başarı oranı düşer. Bu nedenle mümkün olduğu kadar tedaviye 35 yaş altı dönemde başlanmalıdır. Bu dönemde başlanacak tüp bebek tedavisi sürecinde başarı oranı % 68-70 arasındadır. 42 yaş ve sonrasında ise bu oran % 10’lara kadar geriler.

Kadınlarda yumurtanın kalitesi yaş ilerledikçe düşer. Bu düşüş özellikle 35 yaşından sonra daha belirgindir. Bu nedenle tüm uzmanlar tedaviye başlamak için 35 yaş öncesine işaret ederler.

Tüp bebek tedavisine başlamak için çiftlerin en az 2 yıl doğal yollardan çocuk sahibi olmayı denemelidirler. Yani tüm cinsel ilişkilerin korunma olmaksızın yapılması gerekir. 2 yıllık deneme sürecinden sonra çocuk sahibi olunamıyorsa tüp bebek merkezi dediğimiz yerlerden istifade ile tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu sayede sürecin psikolojik olarak zor bir süreç olmasının etkileri azaltılmaya çalışılır.

Tüp Bebek Başarı Oranını Etkileyen Kişisel Tedbirler Nelerdir?

Tüp bebekte başarı oranını artırmak için çiftler tarafından alınması gereken bir kısım tedbirler vardır. Örneğin anne ve baba adayının sigara ve alkol tüketimi gebe kalma ihtimalini düşürür. Baba adayının sigara kullanması sperm üretimini ve kalitesini etkilediği gibi anne adayında yumurtlama sorunlarının ortaya çıkmasını sağlar.

Bilimsel çalışmalarda yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak tüp bebek tedavi sürecine başlamadan önce alkol ve sigara tüketimine son verilmelidir. Ekstra olarak profesyonel bir tüp bebek merkezi tercih edilmelidir. Bu sayede tedavi sonunda başarılı olma ihtimali yükselecektir.

Baba Adayının Tüp Bebek Başarısına Etkisi Nedir?

Tüp bebekte başarı oranı, anne ve baba adayının bir kısım fiziksel hususları yerine getirmesine bağlıdır. Bu süreçte tabi ki baba adayının rolü de büyüktür. Spermlerde yeterli hareketin olmaması, şekil bozuklukları ya da meni içerisinde sperm bulunmaması durumunda başarı oranı düşük olacaktır.

Tıp alanında yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde baba adayındaki sperm sayısı ve sperm kalitesi artırılabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde öncelikle baba adayının sperm örneği alınır ve laboratuvar şartlarında sperm test edilir. Spermin gebelik için gerekli şartları taşımaması durumunda baba adayına belli ilaçlar verilere siper sayısı ve sperm kalitesi artırılmaya çalışılır.

Baba adayına yapılacak tedaviler ile tüp bebekte başarı oranı artabilir. Fakat bu, tedavinin kesinlikle başarılı olacağı anlamına gelmez. Tüp bebek tedavisinde ilk denemde başarılı olma ihtimali olsa da diğer denemelerde başarılı olma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle ilk denemede başarısız olunması durumunda umutsuzluğa kapılmamak gerekir. 2 ya da 3. denemede başarı oranı yükseltilmeye çalışılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, denemeler arasında geçen sürenin 1 aydan daha fazla olmasıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish