Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi yani “in vitro” vücut dışında, test tüpünde gerçekleşen organik işlemlere  denir. Tüp bebek tedavisinde örneğin alınan yumurta hücresi erkeğin spermiyle bir test tüpünde bir araya gelir. Vücut dışında başarılı bir döllenmeden sonra, bir veya daha fazla döllenmiş yumurta hücresi kadının rahmine aktarılır.

Bilim adamları Steptoe ve Edwards, ilk olarak 1978’de şimdi 38 yaşında olan Louise Brown’ın doğumuyla tüp bebek tedavisinde başarıya ulaşmışlardır. Ancak doktorlar yumurta hücresini spontane bir adet döngüsünde çıkardılar. Günümüzde kadınların yumurtalıklarının büyük çoğunluğu hormonların yardımıyla uyarılmaktadır. Bu, birkaç yumurta hücresinin aynı anda olgunlaşmasına ve çıkarılmasına izin verir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Tüp bebek tedavisinin başlangıcı hormonal uyarımla gerçekleşir. Birkaç yumurta hücresi aynı anda olgunlaştırılırsa (genellikle hormon tedavisi yoluyla) tüp bebek tedavisinin başarı şansı önemli ölçüde artar. Bu artık mümkün değilse veya istenmiyorsa (daha yüksek yaşam evreleri, sınırlı yumurta hücresi rezervi, hormonlara duyarlılık), tüp bebek tedavisi bir veya sadece birkaç yumurta hücresiyle de gerçekleştirilebilir. Bundan sonra, yumurta hücreleri, olgunlaşır olgunlaşmaz doktor tarafından ultrason görüşü altında hassas bir iğne ile yumurtalıklardan alınır. Bu işleme foliküler ponksiyon denir ve sadece birkaç dakika sürer.

Kadına hafif bir sedasyon (yatıştırıcı ilaç) verilebilir. Çıkarılan yumurta hücreleri daha sonra laboratuvarda döllenme için hazırlanır. Erkeğin meni örneğinden alınan spermler laboratuvarda işlenir. Erkeğin ejakülatında hiç sperm bulunmazsa, testis biyopsisinden alınan materyal de kullanılabilir. Partnerin üreme kapasitesi yoksa, bir sperm bankasından (donör sperm) dondurularak saklanan sperm materyali kullanılır. Erkeğin hazırladığı spermler daha sonra kadının yumurta hücreleriyle bir test tüpünde bir araya getirilir. Sperm, yumurta hücrelerini bağımsız olarak ve daha fazla yardım almadan döller.

Folikül delinmesinden sonraki gün yumurta hücreleri döllenip döllenmediklerine bakılır. Döllenmiş yumurta hücreleri, iki ila beş gün boyunca bir kuluçka makinesinde saklanan embriyolara dönüşür. Embriyo transferinin yapılacağı gün doktor hasta ile görüşerek yasal hükümlere uygun olarak embriyoları rahim boşluğuna yerleştirir. Bunu yumuşak plastik bir kateter yardımıyla yapar. Embriyoların transferi ağrısızdır ve sadece birkaç dakika sürer. Embriyolar artık kendilerini rahim astarına yerleştirebilir ve orada daha da gelişebilir. İşlemden yaklaşık iki hafta sonra yapılan hamilelik testi, işlemin gerçekten başarılı olup olmadığını gösterir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer ?

Tüp Bebek Tedavi süreci, adet döngüsünün uzunluğuna ve seçilen terapi türüne bağlı olarak biraz değişebilir. Doğal adet döngüsünde olduğu gibi, yumurta olgunlaşması genellikle yaklaşık 10-14 gün sürer ve olgunlaşma tamamlandıktan iki gün sonra yumurtaların çıkarılmasıyla sona erer. Erken yumurtlamayı önlemek için, bazıları önceki döngünün ikinci yarısında enjekte edilmesi gereken farklı ilaçlar kullanır. Yumurta alımından iki ila beş gün sonra embriyolar rahme geri gönderilir. 14 gün sonra gebelik testi yapılabilir.

Tüp Bebek Tedavi Süreci

1.Konsültasyon ve Muayene: Tedavi döngünüz ayrıntılı bir konsültasyonla başlar. Uzmanlar tıbbi geçmişinizi ayrıntılı bir şekilde analiz eder. Her iki partner daha sonra tıbbi olarak muayene edilir. Kadınlarda pelvik muayene, erkeklerde spermogram yapılır. Bu muayenelerin amacı, doğurganlık sorunlarının neler olduğunu bulmaktır.

2Yumurtalıkların Hormonal Uyarılması: Diğer birçok son teknoloji tüp bebek tedavisi gibi, bu tedavide bir yumurtalık simülasyonu ile başlar. Bu hormonal tedavi ile kadına her gün bir enjeksiyon yapılır, böylece bir aylık döngüde birkaç yumurta hücresinin büyümesi sağlanır. Bu süre zarfında jinekoloğunuz hormon tedavisini ve yumurta hücrelerinin oluşumunu izlemek için düzenli ultrason ve kan testleri yapar.

3. Yumurta alımı: Birçok kadının şüphelendiğinin aksine, yumurta hücrelerinin çıkarılması, daha uzun sürebilmesine rağmen en fazla 20 dakika sürebilen nispeten basit bir işlemdir. Yumurta toplama işlemi, yumurtlama başladıktan yaklaşık 36 saat sonra gerçekleşir. Foliküler ponksiyonun bir parçası olarak doktor, yumurta hücrelerinin bulunduğu foliküler sıvıyı vajinadan çok ince bir iğne ile emer. İşlemin genellikle hiçbir yan etkisi yoktur, ancak hafif kanamaya veya ağrı hissine neden olabilir. Hasta bir süre dinlendikten sonra taburcu edilebilir.

4. Tüp Bebek Yöntemi Ve Embriyo Kültürü: Çıkarılan yumurta hücreleri laboratuvar ortamında kişinin kendi eşinin spermi veya donör spermi ile birleştirilir. Tüp bebek ile yumurta hücreleri özenle tohum damlalarının üzerine yerleştirilir. Gerçek döllenme, test tüpünde gerçekleşir. Döllenmeden sonra yumurta hücreleri beş ila altı gün boyunca laboratuvarda kültürlenir. Uzmanlar sadece optimal kültür koşullarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gelişim sürecini de çok yakından gözlemler.

5. Embriyo Transferi: Ekim dönemi tamamlandıktan sonra öncelikle kadının embriyo transferine hazır olup olmadığı kontrol edilir. Buradaki ön koşullardan biri, uterus astarının implantasyon için kendini yeterince hazırlamış olmasıdır. En iyi embriyo, bir kanül aracılığıyla dikkatlice rahim içine yerleştirilir.

6. Hamilelik Onayı: Yaklaşık on bir gün sonra hastalar hamilelik testi yaptırabilir. Aynı zamanda kan testi de önerilir. Önümüzdeki 20 gün içinde kontrol için jinekoloğa gidilmeli ve hamilelik doğrulaması için ultrasona girilmeli. Bir kadının tüp bebek yoluyla hamile kalma şansı büyük ölçüde kadının yaşına bağlıdır. 30 yaşındaki kadınların gebelik oranı embriyo transferi başına yüzde 40 civarındayken, 40 yaşındaki kadınların şansı yüzde 30’un biraz altında. Ortalama olarak, yaklaşık her üç prosedürden biri hamileliğe yol açar. Döllenmiş yumurta hücreleri transfer edilemiyorsa, daha sonra kullanmak üzere dondurulması mümkündür. Bu, kadını, örneğin bir sonraki denemesinde hormon tedavisi ve yumurta alımından kurtarır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci

Tüp Bebek Başarı Oranı Yüzde Kaçtır ?

Sağlıklı bir çiftle ve optimal dış koşullar altında bile, hamilelik oranı döngü başına yüzde 20 ila 30’dan fazla değildir. Bu nedenle, yardımcı üremeden sonra bile hamilelik olasılığı yüzde 100 olamaz, sadece mevcut doğal şanslar iyileştirebilir. Tüp bebek ile başarılı hamilelik şansı yüzde 25 civarındadır, yani yaklaşık her dört embriyo transferinden biri hamileliğe yol açar. Tabii ki, birkaç tedavi kürleri yapılırsa hamilelik olasılığı artar. Dört tedavi küründen sonra hamilelik şansı, yani kümülatif hamilelik oranı, kadın 35 yaşından küçükse yüzde 50 ila 80 civarındadır. Ne kadar karmaşık olursa olsun, tüp bebek tedavisinin başarısı için hiçbir garanti verilemez.

Bireysel durumlarda, organizma yumurta hücreleri büyürken buna karşı koyar, bu nedenle tedavinin kesilmesi gerekir. Ayrıca, ponksiyon sırasında yumurta hücresinin bulunmama olasılığı da nadirdir. Her durumda, döllenme süreci üzerinde çok az etkisi vardır. Yumurta ve sperm hücrelerinin uyumsuzluğu durumuyla karşılaşılabilir. Embriyonun implantasyonu ilaçla desteklenir, ancak zorlanamaz.

Özel kriterler (kadının yaşı, tedavi endikasyonu ve blastosist aşamasına kadar olan kültür tekniği) dikkate alındığında farklı başarılar beklenebilir. Genel sağlık ve yaşam tarzı da bir rol oynamaktadır. Örneğin, kadın sigara içenlerin gebe kalma şansı %28 daha düşüktür. Folikül stimülasyonuna iyi yanıt veren (her ponksiyonda ondan fazla yumurta) ve başarılı blastosist transferine sahip 30 yaşın altındaki bir kadının gebe kalma şansı yüksektir. Birkaç döngüden sonra, vakaların %70-80’inde pozitif gebelik testleri elde edilebilir. Kadın yaşlandıkça durum daha da zorlaşır. Optimal hazırlık ve iyi folikül oluşumu ile bile 43 ile 45 yaşları arasında bozulmamış bir hamilelik olasılığı sadece %5’e düşer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish