Tüp Bebek Adet Süreci

Tüp Bebek İçin Adet Olmak Şart Mı?

Tüp bebek için adet olmak şar mı? Günümüzün revaçta olan ve çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan modern uygulamalardan birisidir. Günümüzde doğal yollarla çocuk sahibi olmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Söz konusu duruma tedbir niteliğinde geliştirilen tedavi uygulamalarının başında IVF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uygulaması gelir.

Bahse konu tedavi yöntemi ile laboratuvar şartlarında babadan alınan sperm, yine laboratuvar ortamında annenin yumurtasına aktarılır. Yumurta ile spermin birleşmesini müteakip gerçekleşen döllenme sonrası embriyo elde edilir. Embriyo, laboratuvar ortamında anne rahmi ile aynı şartlara sahip koşullarda geliştirilir. Belli bir süre gözlemlenen embriyolardan en sağlıklı gelişme kaydedenler seçilerek anne rahmine yerleştirilir.

Anne rahminde de tüp bebek tedavisi kapsamında izlenen embriyo, yine izlenmeye devam edilerek gebeliğin sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir. Hamileliğin her aşaması periyodik şekilde yapılan kontrollerle takip edilir. Çocuğun sağlıklı şekilde doğması için gereken şartlar sağlanır ve bebek dünyaya gelir.

Tüp Bebek Adet Süreci Nedir?

Tüp bebek adet süreci, başarılı şekilde sonuçlanması için belli şartların yerine getirilmesi gerekir. Yani tedaviye belli bir dönemde başlanmalıdır. Bunun için de annenin adet süreci ve kaçıncı günde yumurtanın alınacağı ve embriyo naklinin yapılacağı belirlenmelidir.

Tüp bebek merkezi gibi özel yerlerde tedaviye başlamak için annenin adet görüyor olması gerekir. Yani anne yumurtluyor olmalıdır. Adet dönemi demek, döllenmemiş yumurtaların dışarı atılması demektir. Tedaviye başlamak için adet başlangıcı ve yumurtlama günü tespitinin yapılması gerekir. Yapılan tespit sonrasında uygun gün ve zamanda anne adayından yumurta alınır ve laboratuvar ortamında yumurtaya sperm enjekte edilir. Embriyo halini alan yumurtanın yine uygun zamanda anne rahmine enjekte edilmesi gerekir.

Tüp bebek tedavisi her zaman başarılı olmaz. Kimi durumlarda 2 ya da 3. Denemelerde başarı sağlanabilir. Kimi durumlarda ise maalesef başarı sağlanamaz.

İlk tüp bebek denemesinde başarısız olan çiftler sonraki denemelere geçebilirler. Taze embriyonun anne rahmine transferi yapılacaksa, yani ovülasyon indüksiyonu sonrasında işlem yapılacaksa 3 regl döneminin geçmesi beklenir. Donmuş embriyo transferi yapılacaksa ise ilk adet döneminde dahi işlem gerçekleştirilebilir.

Anne Adayı Tüp Bebek Sürecine Nasıl Hazırlanır?

Tüp bebek tedavisi için tüp bebek merkezi tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, anne ve baba adayının bu tedavi sürecine hazır olması gerekir. Annenin tedavi için hazır olması için yumurtalarının hazır ve sağlıklı olması esastır. Yani anne sürekli şekilde sağlıklı yumurta üretebilmelidir. Bunun yanında yumurtalıkların sağlam ve döllenme için uygun olması beklenir.

Yukarıda sayılan şartları anne adayı sağlamıyorsa, anne adayının gerekli şartları sağlayacak şekilde tedaviye tabi tutulması gerekir. Verilen ilaçlar ile anne adayının yumurtaları sağlıklı koşullara ulaştırılır. Böylece tüp bebek tedavisi için anne adayı hazır konuma getirilir. Modern teknolojik ekipmanlar kullanılarak yapılan söz konusu tedavi ile başarı ihtimali % 70\’leri bulabilir. Tabi uygun koşullar sağlanmadığı durumlarda bu oran gittikçe düşmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish