Tüp Bebek Gebelik Belirtileri

Tüp Bebek Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Günümüzün modern tıp alanında geliştirilen uygulamalarından biri de tüp bebek tedavisidir. Söz konusu tedavi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin belirlenen tedavi yöntemleri uygulanarak çocuk sahibi olmasını amaçlayan bir işlemdir. Bu nedenle tüp bebek merkezi adını verdiğimiz tüp bebek tedavisi için adanmış yerlerde yapılarak yapılan işlemle ilgili başarılı olmak amaçlanır.

Günümüzün modern tıp uygulamalarından biri olan tüp bebek tedavisi, ileri düzey kısırlık sorunlarında dahi başarı şansı bulabilir. Çocuk sahibi olmanın Hayal olduğunu düşünen çiftler için büyük umut olan söz konusu tedavi, tüp bebek merkezi sayesinde çiftlere büyük umut olmaktadır.

Yaşadığımız dönemdeki yoğun stres ortamı, çiftlerin çocuk sahibi olma ihtimalini düşürmektedir. Bunun yanında genetik sorunlardan kaynaklı olarak da erkekteki sperm kalitesinde düşüklük ya da kadındaki yumurtlama sorunu gibi problemler çocuk sahibi olmayı engeller. Bilim adamları tarafından yoğun uğraşlar neticesinde tüp bebek tedavisi ile soruna çare bulunmaya çalışılmıştır.

Tüp Bebeğin Rahme Tutunması Nedir?

Tüp bebek tedavi sürecinde baba adayından alınan sperm, laboratuvar ortamında anneden alınan yumurtaya nakledilir. Böylece yine laboratuvar ortamında embriyo oluşumu gözlemlenir. Laboratuar ortamları, anne rahmine çok yakın seviyede olan bir bölüm haline getirilir. Çeşitli teknolojik şartlar oluşturularak embriyonun sağlıklı şekilde gelişimi izlenir. Embriyo transfer edilmeden önce 2-5 gün süreyle incelenmelidir.
Yeterli oranda geliştiği düşünülen embriyoların en gelişmiş olan bir ya da iki tanesi anne rahmine transfer edilir. Transfer gerçekleştikten sonra anne adayına çeşitli ilaçlar verilerek embriyonun rahim duvarına tutunması kolaylaşır. Tutunma için hazır olan embriyo dış kabuktan çıkar ve rahim içinde yaşamaya başlar. Bu durum da gebelik olarak tanımlanır.
Sürecin tutunma aşaması her ne kadar önemli olsa da hamilelik başından sonuna kadar izlenmelidir. Tüp bebek süreci, doğal gebelik sürecinden farklı bir uygulamadır. Bu nedenle hem anne-baba adaylarının hem de hekimin gerekli hassasiyete sahip olarak süreci takip etmesi esastır. Modern bir tedavi yöntemi olan bu uygulamanın her geçen gün yaygınlaştığı ve başarı oranının da yüksek olduğu gözlemlenmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinin Takibi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek denemelerinde süreç başından sonuna kadar doktor tarafından takip edilmelidir. Yumurtaların istenen kalitede toplanıp toplanamayacağı, embriyonun istenen kalitede olup olmaması ya da embriyonun rahme yerleşmesi gibi durumlar yakinen takip edilmelidir. Söz konusu hususların herhangi birisinde başarısız olunması, tedavinin de başarısızlıkla sonuçlanması anlamına gelir.

Özellikle embriyonun rahme aktarılması sürecinden itibaren 12 günlük süre çok kritiktir. Bu süreç yakından takip edilerek anne adayında gebelik belirtilerinin olup olmadığı izlenmelidir. Genel anlamda tüp bebek sürecinde gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği ile ilgili annede görülen belirtiler şunlardır;

  • Göğüslerin olduğundan daha hassas hale gelmesi.
  • Yerleşme kanamasının görülmesi.
  • Anne adayında ruhsal durumunun sürekli değişmesi.
  • Sabah saatlerinde görülen mide bulantıları.
  • İştahın azalması ve çeşitli yiyecek ve kokulara karşı hassasiyet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish