Taşıyıcı annelik, bebek sahibi olamayan çiftler tarafından benimsenen alternatif yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı ülkelerde yasak olması ile birlikte pek çok ülkede de yasalar eşliğinde uygulanabilmektedir. İşte taşıyıcı annelik nedir? Türkiye’de taşıyıcı annelik yasal mı? Taşıyıcı anneden çocuğa ne geçer? Taşıyıcı annelik nasıl oluyor? Gibi merak edilen sorular sizlerle!
What Is Surrogacy
Taşıyıcı annelik nedir? bebek sahibi olamayan çiftler tarafından benimsenen alternatif yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok ülkede, bazı yasal zorunluluklar dahilinde laboratuvar ortamında uygulanabilmektedir. İki farklı yöntemle gerçekleşebilmektedir. Birinci yöntemde taşıyıcı olan annenin yumurtalıklarının kullanılması ile uygulanabilen yöntemdir. Diğer yöntemde ise kadından alınan yumurtalık ve erkekten alınan sperm taşıyıcı olan kadın vücuduna yerleştirilmektedir. Böylelikle embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı anne tarafından gerçekleştirilmektedir. Doğum ile birlikte bebek bu aileye verilmektedir.
İlk olarak karşımıza 1986 yılında Amerika’da uygulanan bir yöntem olarak çıkmaktadır. Bu yöntemde anne adayının bir rahmi bulunmaması ya da gebelik için uygun olan bir rahme sahip olmaması durumunda taşıyıcı kadına transfer edilmesidir. Ebeveynlere ait olan genetik özellikleri taşıyan embriyo, taşıyıcı kadın (anne) yerleştirilmektedir.
Taşıyıcı annelik, bir süreci beraberinde getirmektedir. Anne, baba ve taşıyıcı annenin hazır olması ve gerekli olan şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Özetle süreç sonunda taşıyıcı kadının doğumu yaptıktan sonra bebeği genetik anne-babasına teslim etmesi uygulamasıdır.
Türkiye’de Taşıyıcı Annelik Yasal mı?
Türkiye’de taşıyıcı annelik yasal mı? Türkiye’de taşıyıcı anne olmak yasa dışıdır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, uygulamanın yasal olduğu ülkeleri tercih etmektedir. Sağlık turizmi adı altında Kıbrıs, Hindistan, Gürcistan ve Amerika gibi ülkelerde gerçekleştirilebilmektedir. Belli başlı prosedürler eşliğinde sağlık paketi adı altında oluşturulmaktadır. Doğuştan rahme sahip olmayan ya da anne olmak için gerekli rahim sağlığına sahip olmayan kişiler için uygulanan yöntemlerdendir.
Taşıyıcı annelik yönteminde kanunlarımıza göre Türk vatandaşı olan kadınların taşıyıcı anne olmaları mümkün değildir. Bu uygulamaya izin veren ülkelerin programları incelendiği zaman, rastgele çevreden taşıyıcı anne seçilmemektedir. Program eşliğinde kendilerinin belirledikleri bayanlar taşıyıcı anne olabilmektedir.
Taşıyıcı Annelik Nasıl Oluyor?
Taşıyıcı annelik nasıl oluyor? Taşıyıcı anne olabilmek için bazı şartlar ve uygulamalar bulunmaktadır. Anneye, babaya ve bebeğe karşı sorumlulukları beraberinde getirmektedir. Bu süreç zorlu şartlar içermektedir lakin gönüllülük esaslı olduğu zaman işi daha da kolay kılmaktadır. İşte bu şartlar şu şekilde belirtilmektedir:
- Bebek rahimde kaldığı süre zarfında bütün denetimlerin kabul edilmesi,
- Bebeğe karşı sorumluluğun hiçbir zaman unutulmaması,
- Taşıyıcı anne rolünü üstlenecek bireyde, gebelik öncesi bütün tahlilleri yaptırması gerekmektedir.
- Bebek sağlığını tehdit eden hastalık ya da bağımlılığın olmaması gerekmektedir.
- Taşıyıcı annelik ile birlikte kabul edilen şartlardan biri de rutin kontrollere dikkat etmesi,
- Psikolojik olarak bu sürece hazır olması,
- Son gebe kalma tarihi, kürtaj ya da adet süreçleri gibi bilgileri doğru vermesi gibi şartları kabul etmesi gerekmektedir.
Taşıyıcı Anneden Çocuğa Ne Geçer?
Taşıyıcı anneden çocuğa ne geçer? Sorusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu soruya uzmanlar şu şekilde bir bakış açısı getirmektedir. Bu soruya genetik faktörlü bakış açısı ile bakılması gerektiği vurgusu yapmaktadırlar. Yani taşıyıcı anne tarafından dünyaya getirilen çocuklar, ebeveynlerinin genetiğini taşımaktadır. Bebeğin biyolojik anne babaları kendileridir. Bu sebepledir ki anne babasına benzeyecektir, taşıyıcı annesine değil. Anne babaların endişe edilmesine gerek bir durum olmadığı açıklaması yapılmaktadır.
Leave a Reply